Blogs | geboortekaartjes | koningskoppel | Blijkaartje

Geschreven door Milou | 30 april 2024 | Leestijd 5 minuten


Koningskoppel, wat is dat?

blog koningskoppel blogartikel koningskoppel

 

Vroeger werd vaak gedacht dat een koningskoppel de meest ideale gezinssituatie was. Alsof je dan “bevoorrecht” was en “geluk” had met een mooi gezin – maar ieder gezin is natuurlijk prachtig! Maar wat is een koningskoppel dan precies? Een koningskoppel is een gezinssituatie met twee kinderen; een zoon en een dochter.

Tegenwoordig wordt een koningskoppel niet meer door iedereen gezien als de meest ideale en enige gezinssituatie. Want waarom zouden twee dochters of drie zonen jou niet ultiem gelukkig kunnen maken?

Wat is een koningskoppel?

Een koningskoppel wordt ook wel een rijkeluiswens genoemd. In Zuid-Nederland en Vlaanderen gebruiken ze ook wel eens de term koningswens of koningsdroom. Maar wat is een koningskoppel? Kort gezegd is een koningskoppel een gezinssituatie met twee kinderen: een zoon en een dochter. Ook in het Frans kent men een uitdrukking die hierop lijkt: “souhait de roi, fils et fille”.

Naast een gezinssituatie met een dochter en zoon wordt er soms ook onderscheid gemaakt in de volgorde van geboorte. Een koningskoppel wordt dan gekoppeld aan eerst een zoon en daarna een dochter. Wordt er eerst een dochter geboren en daarna een zoon, dan wordt dat ook wel een keizerswens of keizerskoppel genoemd.

Ontstaan koningskoppel betekenis

Hoe is de term koningskoppel ontstaan en wat is de oorspronkelijke koningskoppel betekenis? Een koningskoppel, rijkeluiswens of koningsdroom is vroeger ontstaan omdat deze gezinssituatie een welvaartsvergroting voor de familie zou kunnen opleveren. De zoon zou dan namelijk alle eigendommen van de vader erven en de dochter vergroot de eigendommen door uit te huwelijken. Tegenwoordig gaat dat natuurlijk niet meer zo; de zoon erft in principe evenveel eigendommen van de vader (en moeder) als de dochter. Daarnaast is het uithuwelijken ook niet meer van deze tijd. Is er dan nog wel een voordeel van een koningskoppel of is deze benaming verleden tijd?

Is een koningskoppel nog modern?

Er wordt ongetwijfeld nog vaak gesproken over een koningskoppel, maar het idee dat een koningskoppel de meest ideale gezinssituatie is, is sterk veranderd. Diversiteit en gelijkheid staan centraal, waardoor deze gezinsvorm niet meer wordt gezien als de enige of beste gezinsvorm. Daarnaast was deze gezinssituatie vroeger vanwege economische redenen erg gewenst, maar ook deze gedachtegang is in de huidige maatschappij niet meer van toepassing. Tegenwoordig is iedereen is vrij in het kiezen van het gezinsleven dat het beste bij hen past, ongeacht de samenstelling van het gezin.


Geboortekaartjes voor alle gezinssituaties

Bij Blijkaartje hebben we daarom ook geboortekaartjes voor verschillende gezinssituaties. En met onze online ontwerptool kun je een geboortekaartje altijd aanpassen naar jouw samenstelling. Dus of jullie nu een derde dochter verwachten, binnenkort een tweeling verwelkomen, een samengesteld gezin zijn of dat jullie met smart wachten op jullie eerste kindje, bij ons vind je passende geboortekaartjes. Bekijk bijvoorbeeld eens onze geboortekaartjes voor zusjes/broertjes!

Naar geboortekaartjes Meer leuke blogs lezen